Стопкадър България Он ЕърПопулярна българка разказа за големите си успехи в

...
Стопкадър България Он ЕърПопулярна българка разказа за големите си успехи в
Коментари Харесай

Първата българка на върха на света: Когато се изкачих на Еверест, видях, че Земята е кръгла

Стопкадър " България Он Еър "

Популярна българка описа за големите си триумфи в алпинизма и какво е почувствала, когато е покорила най-високия връх.

В Международния ден на Еверест ви срещаме с Петя Колчева - юрист и планинар. През 2009 година тя изкачва Еверест, а към този момент може да се похвали, и че е първата българка, изкачила всички континентални първенци. Тя споделя за премеждията по пътя и чувството да погледнеш света от близо 9000 метра височина.

Преди тъкмо 70 години, на недостижимия връх, както са наричали Еверест тогава, стъпва новозеландският планинар Едмънд Хилъри. Днес хиляди могат да се похвалят с достижението да доближат покрива на света. Петя Колчева е една от тях.

На 22 май 2009 година тя става първата българка, изкачила Еверест. Петя се влюбва в алпинизма след преходи в Стара планина. И по този начин - 40 години. Първият ѝ сериозен досег с алпинизма е при връх Ленин.

" Това се случи във време на късния социализъм и за нас това в действителност беше късмет да излезем от рамките на страната и да забележим забавни дестинации ", споделя Петя пред Bulgaria ON AIR.

По-късно тя схваща за опцията да е първата българка на Еверест. Не я утвърждават за експедицията. Но това я стимулира още повече. " Така се роди концепцията ние да успеем по някакъв метод да отидем сами на този връх, може би аз желаех някакъв реванш и 5 години по-късно изпълних тази фантазия ", изясни тя.

" Може би нашият опит и фактът, че бяхме там поради планината, не поради трофея, ни даде мъдрост да не хукнем с тълпата. Изчакахме 3-4 дни, от нашата палатка се виждаше върволяк с фенерчета от хора, които се пробват да се изкачат. Когато аз се качих, нямаше никой, аз бях сама на Еверест, напълно сама. Аз усетих тържествуване, когато в действителност изгревът стартира да се появява на хоризонта, една дребна линия. Тогава видях, че Земята е кръгла, доста забавно - толкоз си високо, че в действителност земята е дъга ", спомня си Петя.

Последното достижение на Петя е връх Винсън в Антарктида. А с него сбъдва фантазията си да изкачи всички континентални първенци.

" От 2003 година година натам ние всяка година качвахме все по-висок връх. Първоначално изкачените върхове ме накараха да опозная себе си, да знам къде са ми рамките и да знам, че мога да се върна назад. Може би нашите неуспехи са в действителност най-голямата ни победа, тъй като сме се върнали живи и здрави от там и това е доказателство за мъдростта, че планината е там и ти, в случай че успееш да се върнеш, ще можеш да атакуваш още веднъж.

А пътуването до Еверест Петя разказва като " Философско пътешестване във вътрешността към себе си ", написа
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР